is IPS monitor goed voor gaming?

Is een IPS monitor goed voor gaming?

Een goede gaming monitor is één van de belangrijkste investeringen die je kan maken als je een serieuze PC gamer of Console gamer bent. Een monitor maakt een enorm verschil in jouw algehele ervaring en zorgt er voor dat je het meeste uit de videokaart kan halen. Met de opkomst van de krachtige Nvidia 3000 serie en AMD RX 6000 serie videokaarten is het verstandig om nog een keer kritisch te kijken naar het beeldscherm waar je op speelt. Als je besluit een nieuwe monitor uit te kiezen kom je al snel de term IPS tegen. Wat is IPS en zijn IPS monitoren goed voor gaming?

Wat betekent IPS in een monitor?

IPS staat voor In-Plane Switching. Deze term dankt het aan de manier hoe deze type schermen gemaakt worden. In het beeldscherm wordt namelijk gebruik gemaakt van vloeibare kristallen die in allerlei patronen verschuiven tijdens het verwerken van de beelden; oftewel in-plane switching. Zonder technisch de diepte in te gaan komt het er op neer dat het verschuiven van deze kristallen bepaalde voordelen heeft ten opzichte van de bekendere (en goedkopere) TN en VA schermen.

Voordelen van een IPS scherm

Een IPS scherm is ervoor gemaakt om de nadelen van TN schermen te tackelen en de bezitter zo een betere ervaring te geven. De voordeelen van een IPS monitor zijn:

  • Betere contrasten. Zwarter lijkt hierdoor zwarter en kleuren zijn rijker.
  • Kleuren zijn natuurgetrouwer. Een IPS scherm is hierdoor een must voor designers, aangezien het belangrijk is dat wat zij de kleuren voor bijvoorbeeld drukwerk in de buurt komen van hoe het uit de printer komt.
  • De kijkhoek is breder. Dat betekent dat het beeld nog steeds goed te zien is als jij schuin voor het scherm zit. De kijkhoek gaat tot wel 178 graden.
  • Reactietijd wordt steeds beter en is ruim voldoende voor de casual gamer.

IPS vs TN monitoren

TN schermen, of Twisted Nematic schermen zijn de oudste LCD schermen op de markt. Het voordeel is dat deze hierdoor al flink doorontwikkeld zijn. Met de opkomst van IPS monitoren hebben de TN schermen een geduchte concurrent gekregen. De IPS techniek is namelijk ontwikkelt om de nadelen van de traditionele TN schermen teniet te doen. Grote nadelen van TN monitoren zijn de contrasten, kleurgetrouwheid en de kijkhoeken. In elk van deze aspecten is IPS veel beter dan een TN monitor.

Voor gaming is het belangrijk dat monitoren snel reageren. Er zit namelijk altijd vertraging tussen het registreren van nieuwe frames in de videokaart en het tonen van deze beelden op het scherm. Voor bijvoorbeeld shooters wil je dat deze vertraging zo klein mogelijk. Al is het milliseconde werk, het kan een merkbaar verschil zijn tussen 5ms en 1ms. Van oudsher is deze input lag bij TN schermen veel beter geregeld, maar dit is een punt waarop de nieuwste IPS schermen steeds beter in worden. Tegenwoordig zijn er al zat IPS gaming monitoren die ook een schamelen 1ms input lag kunnen bieden.

ips-monitor-gaming

Is een VA of IPS beter voor gaming?

VA staat voor Vertical Alignment en is een soort tussenweg tussen IPS en TN. Het presteert op gebied van kleuren en kijkhoek beter dan een TN monitor, maar legt het op deze vlakken af tegen de IPS monitor. VA schermen blinken echter wel uit in hun contrast. Dit is dan ook de reden dat veel televisieproducenten gebruik maken van VA schermen.

Net als IPS schermen kunnen ze echter niet op tegen de geringe input lag die TN schermen kunnen bieden. Doordat de input lag wat hoger ligt kunnen op hogere refresh rates (bijvoorbeeld 240hz) problemen ontstaan zoals ghosting en motion blur. Echt competitieve gamers kunnen daardoor beter wegblijven van IPS en VA schermen. Spelers van voornamelijk singleplayer games of gamers waarvoor de ervaring net zo belangrijk is, doen er goed aan een IPS of VA scherm te kiezen. Als je dan voor de keuze staat tussen een VA en IPS scherm valt de keuze al snel in het voordeel van een IPS scherm. Deze heeft nóg betere kleuren en kijkhoeken. IPS schermen komen echter wel weer tegen een hoger prijskaartje.

IPS monitor voor consoles

Consoles hoeven niet altijd aan een TV aangesloten te worden. Via een HDMI kabel is het namelijk net zo makkelijk om een Playstation of Xbox aan te sluiten op een monitor. Als je een fan bent van singleplayer console games zoals God of War of gewoon graag een casual shooter speelt doe je er goed aan een IPS scherm te kopen voor bij de console. Hierbij kun je meer uit de kracht van jouw console halen. Bij het kiezen van een IPS monitor voor jouw console dien je met de volgende eigenschappen rekening te houden:

  • Ga voor 60hz (of max 144hz). Omdat consoles beperkt zijn tot 60fps (dus 60hz) haal je er geen extra voordeel uit om een IPS monitor met 240hz te halen.
  • Met de komst van de PS4 Pro en PS5 is 4K en HRD mogelijk. Wil je alles uit jouw console halen, haal dan een IPS monitor in huis die 4K resolutie ondersteunt en het liefst HDR ondersteuning biedt.
  • Zorg voor tenminste één HDMI aansluiting. Deze is nodig voor jouw console. Twee HDMI aansluitingen maakt het mogelijk om te switchen tussen jouw laptop en de console.

Is een IPS scherm duurzaam?

Een nieuwe monitor koop je niet voor een jaar. Een monitor gaat al snel 5 jaar mee en soms zelfs 10 jaar. Qua duurzaamheid zit je met een IPS monitor wel goed. Ze zijn ontworpen om zo’n 30.000 tot 60.000 uur mee te gaan. Dat is zo’n 10 tot 20 jaar. Je zult dus eerder ingehaald worden door de techniek van de PC of console dan dat de monitor het begeeft. Als je een nieuwe IPS monitor koopt doe je er verstandig aan een goede investering te doen. Een goedkope IPS monitor zal namelijk eerder ingehaald worden door de techniek.

Is een IPS monitor beter voor de ogen?

Een IPS scherm is een LCD scherm. Over het algemeen is een LCD scherm rustiger voor de ogen dan een LED scherm. Als je last hebt van vermoeide ogen of vele uren per dag achter een monitor zit, doe je er goed aan om te gaan voor een IPS scherm.

Vorig artikel
Volgend artikel

Shop nieuwe monitoren

 (10/10)
HP OMEN 27qs
Bekijk
 (10/10)
HP X24ih Gaming Monitor
Bekijk
 (10/10)
MSI G27C4 E2
Bekijk
 (10/10)
LG UltraWide 38WR85QC-W
Bekijk
Privacybeleid
Copyright 2020 - Metagamer.nl