Gaming Videokaarten

Een goede gaming videokaart is onmisbaar voor PC gamers. Games worden grafisch steeds beter, maar in multiplayers kan 50 fps het verschil uitmaken tussen een winnaar en verliezer. 

Meest verkochte videokaart

geforce gtx 1660 kopen

Gigabyte GeForce GTX 1660 OC 6G

4.6/5
 • Geheugen: 6GB GDDR5
 • Geheugensnelheid: 8Gbps
 • Uitvoer: 3 x DisplayPort 1.4, 1 x HDMI 2.0
 • Kloksnelheid: 1.530MHz

Ben je op zoek naar een nieuwe videokaart? Dan ben je aan het juiste adres. Wij hebben voor jou uitgezocht wat de top videokaarten van het moment zijn. In ons overzicht lichten we niet alleen uit wat de best verkochte videokaarten zijn, maar wat de beste keuze is voor gamers met een kleiner budget. De gaming videokaarten op deze pagina zijn opgesplitst in de twee grote fabrikanten:

De beste videokaarten van dit moment

Met grote regelmaat worden er nieuwe videokaarten op de markt gebracht. Er is dan ook een grote variate in videokaarten ontstaan. Videogames vragen steeds meer van je gaming pc en een gaming videokaart is dus onmisbaar. Het zorgt er voor dat de beelden vloeiend op je beeldscherm te zien zijn. Waar je vroeger uit de voeten kon met een videokaart van minder dan 512MB aan werkgeheugen, zijn er nu al videokaarten met wel 8GB aan werkgeheugen. Het laat zien hoe hard de ontwikkelingen zijn gegaan. Bij het aanschaffen van een nieuwe videokaart is het dus belangrijk om het beste waar voor je geld te kiezen. Alleen dan heb je een toekomst bestendige videokaart waar je jaren lang plezier van hebt. 

Nvidia gaming videokaarten

Nvidia staat bekend om haar GeForce chipsets. Leuk feitje is dat de naam GeForce ooit tijdens een wedstrijd is gekozen. Het staat voor Geometry Force, maar is afgekort veel bekender geworden. Inmiddels hebben vele series de eerste GeForce 256 opgevolgd. Sinds de release in 2016 en de GeForce 10 series zijn er grote stappen gemaakt op het gebied van videokaarten. De 10 series was niet alleen zuiniger, maar de prestaties waren ook baanbrekend.

Een PC gamer die op zoek is naar een nieuwe videokaart zal niet aan de videokaarten van Nvidia ontkomen. De GeForce kaarten zijn krachtig en kunnen zelfs de meest recente games met gemak aan. Na de 10 series, zijn we via de 20 series en 16 series aangekomen bij de 30 series. Door hun hoge rekenkracht zijn deze kaarten nagenoeg niet aan te slepen. Ze zijn namelijk niet alleen populair onder gamers, maar ook onder  crypto miners.

De GeForce videokaarten worden aangeboden door verschillende merken. Denk aan Gigabyte, XFX en MSI. Ook al baseren zij de videokaart op dezelfde chipset van Nvidia, toch kunnen er onderling verschillen in zitten. Dit kan zitten in het aantal megabytes in het werkgeheugen, maar ook in de snelheid van de grafische processor en het werkgeheugen. Voor elke gamer en budget is er een Nvidia videokaart te vinden. Hieronder vind je een overzicht van de beste Nvidia kaarten van dit moment.

Meest verkochte Nvidia videokaart

geforce gtx 1660 kopen

Gigabyte GeForce GTX 1660 OC 6G

4.9/5
 • Geheugen: 6GB GDDR5
 • Geheugensnelheid: 8Gbps
 • Uitvoer: 3 x DisplayPort 1.4, HDMI 2.0
 • Kloksnelheid: 1.530MHz
GeForce RTX 1050 ti kopen
Beste keus voor beperkt budget!

MSI GeForce GTX 1050 TI GAMING X 4G

4.3/5
 • Geheugen: 4GB GDDR5
 • Geheugensnelheid: 7Gbps
 • Uitvoer: HDMI 2.1, DisplayPort
 • Kloksnelheid: 1.290MHz
GeForce RTX 3070 kopen
Misschien wel beste videokaart ooit!

GigaByte GeForce RTX 3070 OC 8G

4.8/5
 • Geheugen: 8 GB GDDR6
 • Geheugensnelheid: 14Gbps
 • Uitvoer: HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a
 • Kloksnelheid: 1,50GHz (1,73GHz boost)
GeForce RTX 2080 kopen

MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio

4.5/5
 • Geheugen: 8GB GDDR6
 • Geheugensnelheid: 14Gbps
 • Uitvoer: 3x DisplayPort 1.4, HDMI 2.0, USB-C
 • Kloksnelheid: 1.350MHz (1.635MHz boost)
GeForce RTX 3080 kopen
Ongekende prestaties

MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G

4.7/5
 • Geheugen: 10 GB GDDR6X
 • Geheugensnelheid: 19Gbps
 • Uitvoer: HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a
 • Kloksnelheid: 1,44GHz (1,82GHz boost)

Nvidia videokaart kopen

Gamers met een groot budget zijn bij Nvidia aan het juiste adres. De echte flagship kaarten zijn immens populair en zorgen er voor dat het grafische geweld van de meest recente games vloeiend en in 4K resolutie op jouw scherm te zien zullen zijn. Als je je huidige videokaart gaan vervangen doe je er goed aan te kijken bij de grote collectie GeForce videokaarten. Maar ook voor gamers met een kleiner budget heeft Nvidia een assortiment te bieden. Met name sinds de 10 series verschenen is, zijn er ook betaalbare videokaarten op de markt verschenen. Niet langer hoeft je meer dan 300 euro kwijt te zijn voor een videokaart upgrade.

AMD gaming videokaarten

Advanced Micro Devices, oftewel AMD, is de tweede grote fabrikant van videokaart chipsets. Zij zijn vooral bekend van de (ATI) Radeon series. In de laatste jaren zijn zij met een flinke opmars bezig op het gebied van videokaarten. Waar vroeger Nvidia de gaming videokaart markt domineerde, biedt AMD steeds meer videokaarten die uitblinken in hun prijs/kwaliteit verhouding. Tegenwoordig kunnen de AMD videokaarten prima hun mannetje staan tegenover het de kracht van de Nvidia videokaarten, vaak tegen een gunstigere prijs.

AMD videokaarten zijn populair onder gamers met een laag tot mid-range budget. Je krijgt simpelweg veel waar voor je geld. Wil je dus je gaming gear upgraden met een nieuwe videokaart, maar niet te veel kwijt zijn aan een upgrade? Dan zijn de AMD Radeon videokaarten wat voor jou. Samen met de video drivers die AMD op de markt gebracht heeft, ben je klaar voor de meest recente games.

AMD brengt zijn kaarten niet zelf op de markt. In plaats hiervan leveren zij de technologie aan andere fabrikanten die de videokaarten vervolgens onder hun eigen merknaam op de merk brengen. Bekende AMD merken zijn MSI, Gigabyte, XFX, Sapphire en Asus. Neem een kijkje in het overzicht hieronder.

Meest verkochte AMD videokaart

Een alleskunner

MSI Radeon RX 5700 XT Gaming X

4.7/5
 • Geheugen: 8GB GDDR6
 • Geheugensnelheid: 14Gbps
 • Uitvoer: DisplayPort 1.4 met DSC, HDMI met 4K ondersteuning
 • Kloksnelheid: 1.366MHz
Radeon RX 580 kopen
Beste keus voor klein budget!

MSI RADEON RX 580 ARMOR 8G OC

4.4/5
 • Geheugen: 8GB GDDR5
 • Geheugensnelheid: 8Gbps
 • Uitvoer: 2x DisplayPort, 2x HDMI
 • Kloksnelheid: 1.465MHz (1.725MHz boost)
Radeon RX 5600XT kopen
Geduchte concurrent van de RTX 2060

AMD Radeon RX 5600 XT

4.5/5
 • Geheugen: 11GB GDDR5X
 • Geheugensnelheid: 10Gbps
 • Uitvoer: DisplayPort 1.4 met DSC, HDMI met 4K ondersteuning
 • Kloksnelheid: 1.506MHz
Radeon RX 6800XT kopen

ASRock Radeon RX 6800 XT Phantom Gaming D 16G OC

4.9/5
 • Geheugen: 16GB GDDR6
 • Geheugensnelheid: 16Gbps
 • Uitvoer: 3x DisplayPort, HDMI 
 • Kloksnelheid: 1.850MHz

AMD videokaart kopen

Of je nu een groot of klein budget hebt voor een videokaart upgrade, AMD heeft ongetwijfeld een model dat bij jou past. Hiermee kun je de meest recente games spelen, zonder dat je last hebt van haperingen, lage fps of dat je voor het spelen eerst de resolutie, shaders en anti-aliasing omlaag moet zetten. Als je een nieuwe videokaart wilt kopen doe je er verstandig aan om een kijkje te nemen in het assortiment van AMD Radeon.

Jouw huidige videokaart vervangen

Bij het zoeken naar een videokaart die bij jou past, moet je met een aantal factoren rekening houden. Niet alleen wil je dat het recente games goed kan draaien, maar qua hardware moet het ook matchen met de bestaande game PC. Zo dient het moederbord een passende slot te hebben voor de nieuwe videokaart (bijvoorbeeld PCI-e) en moet de voeding de nieuw te leveren prestaties ook aan kunnen. Het is dus verstandig eerst onderzoek te doen naar wat jouw huidige game setup aan mogelijkheden biedt. Ondersteunt jouw moederbord de videokaart die je op het oog hebt wel, maar kan je voeding het niet aan? Dan kun je voor een paar tientjes een complementaire voeding kopen. 

De hardware is natuurlijk leidend voor een upgrade, maar ook jouw wensen zijn van belang. Wil je een game als Fortnite vloeiend kunnen spelen? Dan kun je vaak al terecht bij een mid-range videokaart. Terwijl gamers die de nieuwe Call of Duty of Battlefield graag op hoge resolutie en hoge fps willen spelen gebaat zijn bij een videokaart uit het hogere segment. Koop een videokaart op de groei. Zo kun je voorlopig vooruit. Of koop een tweede videokaart en combineer de rekenkracht!

De uitgangen van een videokaart

Als je een videokaart op het het oog hebt, die ook nog eens prima in jouw game pc kan, is het belangrijk om rekening te houden met de uitgangen van de videokaart. Een moderne videokaart heeft vaak HDMI en DisplayPort uitgangen. Een echte gamer heeft natuurlijk een goede monitor staan, waardoor deze uitgangen geen problemen geven. Maar als jij een wat ouder model hebt staan, kan het zijn dat je monitor geen HDMI of DisplayPort ondersteunt. Dan zul je met verloopstukjes moeten gaan werken. Je kunt het natuurlijk ook in één keer goed aanpakken en je game room upgraden met een nieuwe gaming monitor.

Een laptop videokaart vervangen, kan dat?

Als je beschikt over een laptop die wilt upgraden met een nieuwe videokaart, wordt het alweer wat lastig. Laptops vereisen namelijk een ander soort videokaart dan desktops. Het formaat van de reguliere videokaarten passen namelijk niet in een laptop. Hiervoor zijn speciale mobiele videokaarten uitgebracht. Daarnaast is het installeren van de nieuwe videokaart een stuk lastiger. Je zult de laptop helemaal open moeten halen. Er is wel een nieuwe technologie op komst die interessant is voor laptop gamers. Hierbij kun je een videokaart los van de laptop draaien. Deze verbind je vervolgens via een Thunderbolt ingang aan jouw laptop. Je laptop dient dan wel over een dergelijke ingang te beschikken.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen AMD of Nvidia?

Beide fabrikanten brengen kwalitatief goede videokaarten op de markt. Het verschil zit hem vaak in de prijs/kwaliteit verhouding en de ondersteunende drivers. De Radeon kaarten zijn over het algemeen gunstiger geprijsd. Qua drivers is het een kwestie van smaak. Sommige gamers vinden de GeForce Experience erg fijn werken, terwijl anderen weer zweren bij de Radeon drivers.

Wat is een dedicated videokaart?

Een dedicated videokaart is een aparte videokaart in een pc-systeem, dit in tegenstelling tot een onboard videokaart die is geïntegreerd met de CPU.

Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van een videokaart?

Bij een videokaart upgrade kopen komt meer kijken dan enkel de keuze van de videokaart. De hardware in de pc moet de nieuwe videokaart ondersteunen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de juiste ‘slot’ en voldoende stroom vanuit de voeding. Daarnaast moeten de ingangen van de monitor matchen met de uitgangen van de videokaart.

Kun je met een gaming videokaart ook video’s bewerken?

Een gaming videokaart is krachtig. Het is technisch dus ook zeker mogelijk om videos te bewerken met deze videokaarten. Wel is de technologie gericht op het afspelen van grafische games. Voor zware fotobewerking en programma’s als AutoCAD is het vaak verstandiger om een een ‘werk videokaart’ te kopen. Deze zijn beter ingesteld op het behandelen van dit soort software.