Gaming monitoren

Voor een gamer is het monitor net zo belangrijk als de game pc zelf. Je kunt nog zo’n goede videokaart hebben, maar als jouw beeldscherm alleen 1080p ondersteunt haal je nooit alles uit de games. Er zijn ontzettend veel monitoren op de markt. Zo wordt er steeds meer gegamet op IPS monitoren. De belangrijkste keuze die je moet maken is wat voor techniek je in het monitor wilt: IPS, VA of TN. Alle varianten hebben voor en nadelen.

 

75hz, 144hz en 240hz monitoren

De vloeiende beelden die een monitor uitzendt zijn eigen stilstaande afbeeldingen die in razendsnel tempo afgespeeld worden. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van de verversingsnelheid, uitgedrukt in Hertz (Hz). Een monitor met 75hz kan 75 van dit soort stilstaande beelden per seconde uitzenden. Dit moet overigens niet verward moeten met frames per second (fps). De frames per second gaat om hoeveel beelden jouw videokaart per seconde kan uitzenden. Om een game vloeiend te kunnen afspelen dienen je videokaart en monitor op elkaar afgestemd zijn als het gaat om het aantal Hertz en fps. Hoe hoger het aantal hertz in jouw monitor, des te meer beelden het kan uitzenden, des te vloeiender de beelden zijn. Voor gamers geldt de volgende vuistregel:

  • 60hz: voldoende voor casual gamers die geen geavanceerder spellen spelen.
  • 75hz: voor casual pc gamers die shooters spelen.
  • 144hz: Voor gamers met een goede gaming setup die meer uit shooters willen halen.
  • 240hz+: Voor de echte gamers die op e-sports niveau mee willen doen.
(10/10)
LG UltraGear OLED 39GS95QE-B

Ga helemaal op in je game met deze LG UltraGear OLED 39GS95QE-B 39 inch ultrawide OLED QHD gaming monitor. Je gamet met vloeiende beelden dankzij de verversingssnelheid van 240 hertz en een reactietijd van 0,03 milliseconde. Het curved ultrawide scherm buigt zich om je gezichtsveld heen. Zo zie je meer van het speelveld en belast je jouw nek en ogen minder. Heb je een AMD of NVIDIA videokaart? Dan past G-Sync of FreeSync de fps van je videokaart zich aan op de verversingssnelheid van je monitor. Zo speel je jouw games met vloeiende beelden, zonder haperingen of flikkeringen. Door de DisplayHDR 400 weergave met een kleurdiepte van 1 miljard heb je een brede kleurweergave en een hoog contrast. Alleen de nodige delen van het scherm worden verlicht met local dimming, waardoor de zwartweergave van je scherm een extra sterk contrast heeft.

Let op: de maximale verversingssnelheid via HDMI is 144 hertz. Voor 250 hertz gaming sluit je de monitor via DisplayPort aan.

Lees meer
Bekijk
(10/10)
HP OMEN 27qs

Ga aan de slag in de hoogste versnelling met je online games op de HP OMEN 27qs inch 240Hz QHD gaming monitor. Door de 240 hertz verversingssnelheid en 1ms reactietijd, game je met levensechte beelden en ga je aan de slag met fanatieke e-sports. Game je met een videokaart? Geen zorgen, de monitor heeft FreeSync Premium. Hiermee synchroniseer je een AMD videokaart en voorkom je haperingen en vertragingen tijdens het gamen, ook wanneer je HDR hebt ingeschakeld. Je geniet van extra levendige kleuren door de QHD resolutie, 95 procent dekking binnen het DCI-P3 profiel en DisplayHDR 400 ondersteuning. Deze kleurruimte geeft meer kleuren weer, waardoor een meer of zee ook echt blauw oogt. De DisplayHDR 400 ondersteuning maakt deze kleuren nog helderder, waardoor je van bijna levensechte kleuren geniet. Ben je meer van console gaming? Koppel dan je PlayStation 5 of Xbox Series XS via de hdmi 2.0 poort en geniet van 120Hz full hd console gaming. Daarnaast kantel of verstel je de monitor in de hoogte en stel je zo een ergonomische zithouding in. Zo voorkom je nek- en rugklachten na een lange gamesessie.

Let op: Voor QHD gaming heb je een zeer krachtige videokaart nodig, zoals een NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti of AMD Radeon RX 6000 serie GPU.

Lees meer
Bekijk
(10/10)
LG UltraWide 38WR85QC-W

De LG UltraWide 38WR85QC-W is een 38 inch Ultrawide monitor voor je thuiswerkplek. Het scherm is breder en hoger dan de meeste monitoren. Dit komt van pas tijdens het bewerken van foto¿s, maar is ook handig tijdens het thuiswerken. Het curved scherm van deze monitor heeft een hoge Wide QXGA resolutie, zo bewerk je jouw foto¿s en video¿s nog preciezer. De combinatie van het Nano IPS paneel en 98 procent dekking van het DCI-P3 profiel zorgt voor een zeer realistische kleurweergave vanuit elke kijkhoek. Deze monitor is bovendien kantelbaar, dat is handig als je bijvoorbeeld zonlicht wilt blokkeren.

Lees meer
Bekijk
(10/10)
Asus ROG Strix XG32AQ

Je game ervaring naar het volgende niveau duwen? Met een verversingssnelheid van 175 hertz en 1ms reactietijd spelen je games vloeiend af op de Asus ROG Swift XG32AQ 32 inch 175Hz QHD gaming monitor. Door de hoge verversingssnelheid zie je alles sneller dan je tegenstanders, wat je een groot voordeel geeft bij competitieve games. Daarnaast game je met levendige en heldere kleuren door de DisplayHDR 600 ondersteuning en QHD resolutie. Hierdoor mis je geen detail meer, bijvoorbeeld wanneer je open world games speelt. Speel je met een NVIDIA videokaart? Schakel dan G-Sync in, waarmee de videokaart en monitor gelijklopen. Zo voorkom je haperingen en vertragingen tijdens het gamen. Naast pc gaming sluit je de XG32AG ook gemakkelijk aan op een PlayStation 5 of Xbox Series XS. Met 2 hdmi 2.0 poorten speel je ook console games af op 120Hz in full hd, of op 60Hz in QHD. Daarnaast kantel, draai of verstel je de monitor in hoogte voor de juiste zithouding. Zo voorkom je nek- en rugklachten na een lange gamesessie.

Let op: Voor QHD gaming heb je een krachtige videokaart nodig, zoals een NVIDIA GeForce RTX 3000 serie GPU of AMD Radeon RX 6000-serie GPU, een Xbox One of een Xbox Series XS.

Lees meer
Bekijk
(10/10)
HP X24ih Gaming Monitor

Tijdens je game marathon wil je wel een goede zithouding hebben. Kantel, draai of verstel de HP X24ih 24 inch full hd gaming monitor in de hoogte om zo een ergonomische setup te creëren. Op deze HP monitor game met vloeiende beelden, ook in veeleisende situaties, dankzij de 144 hertz verversingssnelheid en 1ms reactietijd. Op het IPS paneel geniet je van scherpe kleuren en beelden vanuit iedere kijkhoek. Zo zie je al je tegenstanders duidelijk, ook wanneer ze zich op het randje van je scherm bevinden. Heb je een AMD videokaart, zoals de RTX 6800? Dan zorgt de FreeSync technologie ervoor dat je monitor en videokaart synchroon lopen en er geen haperingen optreden tijdens het gamen.

Lees meer
Bekijk
(10/10)
Philips Evnia 27M2C5500W/00

Ga helemaal op in je games met de 27 inch Philips Evnia 27M2C5500W/00 curved 240Hz QHD gaming monitor. Door de lichte buiging van het curved scherm voelt het meer alsof je in de game wereld zit, wat je ervaring verbetert. De hoge verversingssnelheid van 240 hertz en 0,5 ms reactietijd zorgen daarnaast voor vloeiende bewegingen en overgangen. Je hebt dus geen last van haperingen of tegenstanders die te laat in beeld verschijnen. Ook zien alle gameplay en cutscenes er nog beter uit op het scherpe QHD scherm met DisplayHDR 400 ondersteuning. Heb je een AMD videokaart? Deze loopt dan altijd gelijk met het beeldscherm, dankzij FreeSync Premium Pro. Verder verstel je deze gaming monitor in de hoogte of kantel je hem naar wens voor een fijne zithouding tijdens lange game marathons.

Let op: de maximale verversingssnelheid via HDMI is 240 hertz. Voor 160 hertz gaming sluit je de monitor via DisplayPort aan.

Lees meer
Bekijk
(10/10)
AOC U27G3X/BK

Met de 27 inch AOC U27G3X/BK gaming monitor speel je jouw favoriete console games snel en soepel. Je sluit jouw console gemakkelijk aan via de HDMI poort of DisplayPort aansluiting. Door G-Sync loopt je NVIDIA videokaart gelijk met je monitor en voorkom je haperingen. Kantel, draai of verstel de monitor in de hoogte voor de juiste ergonomische zithouding. Het 4K beeldscherm van deze monitor is bijna 4 keer zo scherp als een full hd scherm, waardoor je veel meer details ziet. Daarnaast zie je op het 160 hertz beeldscherm met 1 ms reactietijd snelle bewegingen vloeiend. Door een helderheid van 400 nits en 1 miljard kleuren zie je het anti reflecterende beeldscherm altijd duidelijk. Ook in het donker game je gewoon verder. Het beeldscherm met ingebouwd blauw licht filter voorkomt vermoeide ogen en slaapproblemen.

Lees meer
Bekijk
(10/10)
Asus TUF Gaming VG34VQL3A

Game en stream tegelijk op de Asus TUF Gaming VG34VQL3A 34 inch curved 180Hz ultrawide QHD gaming monitor. Je gebruikt twee vensters tegelijk of ziet meer van het speelveld op het brede ultrawide scherm. Door de lichte buiging van het curved scherm ga je bovendien nog meer in je games op. Ook geniet je van scherpe beelden en kleuren dankzij de scherpe resolutie en DisplayHDR 400 ondersteuning. Heb je een AMD videokaart? Dan zorgt de FreeSync Premium Pro ondersteuning ervoor dat je geen last hebt van haperingen. Pixels verversen daarnaast sneller en bewegingen zien er vloeiend uit door de 180 hertz verversingssnelheid en 1 ms reactietijd. Hierdoor speel je op deze monitor gemakkelijk snelle shooters, racespellen en andere competitieve games. Verder verstel je deze monitor in de hoogte en kantel je hem voor een fijne zithouding.

Lees meer
Bekijk
(9.9/10)
AOC C27G2E/BK

Ga online de strijd aan met de AOC C27G2E/BK 27 inch 165hz full hd curved gaming monitor. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 165 hertz en een reactietijd van 1 ms. Hierdoor game je altijd met vloeiende beelden, ook in veeleisende situaties. Het curved beeldscherm van de monitor buigt zich om je gezichtsveld heen. Hierdoor overzie je het hele scherm, zonder je hoofd te bewegen en lijkt het net alsof je midden in de actie zit. Daarnaast heeft de monitor FreeSync, waarmee je een AMD videokaart met de monitor gelijk laat lopen. Zo voorkom je haperingen tijdens het gamen. Ben je meer een console gamer? Geen zorgen, via de hdmi 2.0 poort sluit je een PlayStation 5 of Xbox Series XS aan en game je op 120 hertz in full hd. Deze AOC monitor heeft ook de eigen 6 Games Mode technologie. Hiermee heb je 6 voorgeïnstalleerde instellingen voor onder andere first person shooters en race games. Zo ga je direct aan de slag wanneer je van game wisselt. Begin je aan een lange gamesessie? Kantel het scherm dan en voorkom zo vervelende lichtinval op het scherm. Zo zit je niet alleen comfortabel voor het scherm, maar voorkom je hinderlijk licht. Daarnaast geniet je van alle omgevingsgeluiden en soundtracks via de ingebouwde luidsprekers.

Lees meer
Bekijk
(9.8/10)
LG UltraGear 27GP95RP-B

Speel je favoriete games op de hoogste instellingen met de LG UltraGear 27GP95RP-B 27 inch 144Hz 4K HDR gaming monitor. Door de 144 hertz verversingssnelheid en 1 milliseconde reactietijd game je altijd met vloeiende beelden in shooters, race games en andere spellen met intense scènes. Daarnaast mis je geen detail van de graphics door de 4K resolutie en HDR10 ondersteuning. Je ziet beelden bijna 2 keer scherper dan in QHD en bijna 4 keer scherper dan in full hd, waardoor je games bijna tot leven komen. Door de HDR ondersteuning en 98% dekking binnen het DCI-P3 kleurprofiel speel je met heldere en levendige kleuren. Een zee oogt echt marineblauw en op een landschap zie je alle bloemen en bomen nog beter. De monitor ondersteunt FreeSync Premium Pro en G-Sync Compatibility, waardoor je NVIDIA of AMD videokaart altijd gelijk loopt. Zo voorkom je haperingen, vertragingen en ghosting tijdens het gamen. Naast pc gaming is deze monitor ook geschikt voor full hd console gaming. Sluit je PS5 of Xbox Series XS aan via de hdmi 2.1 poort en speel je games op 120 hertz in 4K.

Lees meer
Bekijk
(9.8/10)
Philips Evnia 27M1N3200ZS/00

Ga online de strijd aan met de Philips Evnia 27M1N3200ZS/00 27 inch 165Hz gaming monitor. Door de 165 hertz verversingssnelheid en 1ms reactietijd game je met vloeiende beelden, waardoor je een voordeel hebt over je tegenstander. Wanneer je meer van console gaming bent, sluit je een Xbox Series XS of PS5 aan via de hdmi 2.0 poort. Zo speel je ook je console games op 120Hz in full hd. Als je met een AMD videokaart speelt, schakel dan FreeSync in. Zo lopen de monitor en videokaart gelijk en voorkom je vertragingen en haperingen. Wil je na het gamen een film kijken, of samen op hetzelfde scherm gamen? Geen probleem, op het IPS paneel heb je vanuit iedere kijkhoek dezelfde scherpe beelden. Ook wanneer je niet direct voor het scherm zit. Daarnaast kantel je het scherm naar voren of achteren en voorkom je lichtinval op je scherm. Zo blijft je focus bij de game.

Lees meer
Bekijk
(9.7/10)
AOC 24G2ZU/BK

Game met vloeiende beelden op de AOC 24G2ZE/BK. Deze 24 inch gaming monitor heeft namelijk een hoge verversingssnelheid van 240Hz. Hierdoor bewegen je karakters en voertuigen zeer realistisch. De reactietijd van slechts 0,5 milliseconden voorkomt motion blur. Zo draaien je games als een zonnetje en ben je de tegenstander te snel af. Heb je een AMD videokaart? Dan voorkomt FreeSync Premium screen tearing en compenseert het lage framerates. Verstel het scherm in hoogte voor een fijne zithouding. Door de smalle schermranden plaats je gemakkelijk 2 of zelfs 3 monitoren naast elkaar voor de ultieme gaming ervaring. Dankzij 105% sRGB dekking game je met kleurrijke beelden. Je ziet het scherm goed in fel verlichte ruimtes door de hoge helderheid tot 350 nits.

Let op: als je de maximale verversingssnelheid van deze monitor wil halen, sluit je hem aan op een pc via DisplayPort. Console gaming en hdmi ondersteunen alleen lagere snelheden.

Lees meer
Bekijk
(9.7/10)
LG UltraGear 32GQ950-B

Ga aan de slag in de hoogste versnelling met je online games op de LG UltraGear 32GQ950-B 32 inch 144Hz 4K gaming monitor. Door de 144 hertz verversingssnelheid en 1ms reactietijd, game je met vloeiende beelden. Je geniet van haarscherpe en heldere graphics door de 4K resolutie, 95% dekking binnen het DCI-P3 kleurenprofiel en de DisplayHDR 1000 ondersteuning. Zo komt iedere omgeving, of het nu een skyline of landschap is, volledig tot zijn recht. Game je met een videokaart? Geen zorgen, de monitor is uitgerust met FreeSync Premium Pro en G-Sync Compatibility. Hiermee synchroniseer je een AMD of NVIDIA videokaart en voorkom je haperingen en vertragingen tijdens het gamen, ook wanneer je HDR hebt ingeschakeld. Ben je juist meer van console gaming? Verbind dan een Xbox Series X, Series S of PlayStation 5 via hdmi 2.1 en geniet van 120 Hz gaming in full hd of QHD. Daarnaast kantel, draai of verstel je de monitor in de hoogte en stel je zo een ergonomische zithouding in. Zo voorkom je nek- en rugklachten na een lange gamesessie.

Let op: Voor 4K gaming heb je een zeer krachtige videokaart nodig, zoals een NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti of AMD Radeon RX 6000-serie GPU, een Xbox Series X of een PlayStation 5.

Lees meer
Bekijk
(9.6/10)
Philips Evnia 42M2N8900/00

Combineer een groot scherm met de kracht van een gaming monitor met de Philips Evnia 42M2N8900/00 42 inch 4K 138Hz OLED gaming monitor. Op het 42 inch scherm heb je een groot overzicht van je games, of het nu een shooter of open world game is. Dit televisieformaat combineer je met een 138 hertz verversingssnelheid en 0,1ms reactietijd voor razendsnelle en vloeiende beelden. Daarnaast heeft deze monitor een OLED paneel. De pixels in het scherm maken zelf het licht, waardoor je in de kleinste details verschillen ziet. Samen met de 4K resolutie en het hoge DCI-P3 percentage, geniet je van levendige en realistische kleuren. Ben je juist meer van console gaming? Verbind dan een Xbox Series X, Series S of PlayStation 5 via hdmi 2.1 en geniet van 120 Hz gaming in 4K. Daarnaast verbind je ook je zakelijke laptop via usb C voor een groot overzicht tijdens je werkdag of het bewerken van foto's en video's.

Let op: Voor 4K gaming heb je een krachtige videokaart nodig, zoals een NVIDIA GeForce RTX 3090, AMD Radeon RX 6000-serie GPU, PlayStation 5 of Xbox Series XS.

Lees meer
Bekijk
(9.6/10)
AOC Q27G3XMN/BK

Game altijd met vloeiende beelden met de AOC Q27G3XMN/BK. Deze 27 inch QHD gaming monitor heeft een verversingssnelheid van 180 hertz en 1ms reactietijd. Hierdoor speel jij je games zonder problemen. Heb je een AMD videokaart? Dan zorgt de FreeSync technologie ervoor dat je zonder haperingen je games speelt. Ook springen de kleuren uit je QHD beeldscherm met de DisplayHDR 10 ondersteuning en een kleurdiepte van 1 miljard kleuren. Draai, kantel en verstel de hoogte van je gaming monitor, zodat je altijd ergonomisch gamet.

Let op: de maximale verversingssnelheid via HDMI is 144 hertz. Voor 180 hertz gaming sluit je de monitor via DisplayPort aan.

Lees meer
Bekijk

Waar op letten bij de aanschaf van een gaming monitor?

Bij het kopen van een nieuwe gaming monitor zijn er aantal eigenschappen waar je op moet letten.

 

Beeldkwaliteit - Ga voor haarscherpe details

Een gaming monitor met een hoge beeldkwaliteit zorgt voor een meeslepende game-ervaring. Kies voor een monitor met een hoge resolutie, zoals een 4K Ultra HD- of QHD-scherm, om te genieten van haarscherpe details en levendige kleuren. HDR (High Dynamic Range) technologie verbetert het contrast en de helderheid, waardoor beelden nog realistischer worden. Zoek naar een monitor met een brede kleurruimte, zoals sRGB of Adobe RGB, voor accurate en levendige kleurenweergave.

Responstijd - Snelle actie zonder vertraging

Voor een optimale gaming ervaring is een snelle responstijd van de monitor van cruciaal belang. Kies voor een monitor met een lage responstijd, meestal uitgedrukt in milliseconden (ms), om vertraging (input lag) te minimaliseren. Een responstijd van 1 ms of lager zorgt ervoor dat beelden snel en vloeiend worden weergegeven, zonder zichtbare vervaging of ghosting. Vooral bij snelle actiegames zoals first-person shooters is een lage responstijd essentieel om je reactiesnelheid te optimaliseren.

Verversingssnelheid - Ervaar vloeiende gameplay

De verversingssnelheid van een gaming monitor bepaalt hoe vaak het beeld wordt ververst per seconde en wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Een hogere verversingssnelheid, zoals 144 Hz of 240 Hz, zorgt voor vloeiendere gameplay en minder schokkerige beelden. Hierdoor kun je snelle bewegingen nauwkeuriger volgen en genieten van een competitief voordeel in online games. Overweeg ook monitoren met variabele verversingssnelheidstechnologie, zoals AMD FreeSync of NVIDIA G-Sync, die synchronisatie bieden tussen de monitor en je grafische kaart voor een nog soepelere game-ervaring.

Schermgrootte en Curvature - Vind je perfecte passende monitor

Bij het kiezen van een gaming monitor is de schermgrootte en curvatuur van belang, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte. Grotere schermformaten, zoals 27 inch of 32 inch, bieden een meeslependere ervaring, terwijl kleinere formaten handiger kunnen zijn voor compacte gaming-opstellingen. Curvatuur verwijst naar de kromming van het scherm en kan variëren van vlakke panelen tot licht gebogen of zelfs sterk gebogen schermen. Een gebogen monitor kan een breder gezichtsveld bieden en zorgen voor een meer meeslepende gaming ervaring.

Kortom:

  • Zorg voor een match met de videokaart op het gebied van aansluitingen en hertz/fps.
  • Kijk naar een input lag van minder van 5ms, bij voorkeur <1ms.
  • Het formaat moet passen bij de resolutie. De pixels van een 27 inch FullHD beeldschermen zijn groter dan op een 24 FullHD scherm.

 

Gaming monitoren voor console gamers

Voor console gamers ligt de keuze voor een nieuwe gaming monitor iets anders. De Playstation 4 en Xbox 360 kunnen namelijk slechts 60fps uitzenden. Dit betekent dat het aansluiten van een beeldscherm van meer van 75hz in feite te veel van het goede is. De monitor krijgt namelijk minder beelden per seconde binnen dan dat het maximaal kan uitzenden. Daarnaast zijn veel games in 1080p beschikbaar, waardoor een monitor met 4K resolutie zal moete upscalen. Gamers die een PS4 of Xbox 360 bezitten kunnen dus prima een 60-75hz FullHD monitor kopen.

De nieuwste generatie consoles, de PS5 en Xbox Series X kan echter games op 4K resolutie uitzenden en tegen 120fps. Dit opent ook meer mogelijkheden qua gaming monitoren. Hierdoor wordt een monitor van 144hz een stuk interessanter om aan te schaffen om het meeste uit de console te halen.

 

Veelgestelde vragen

Is hertz hetzelfde als frames per second (FPS)?

Alhoewel beide maatstaven gaan over het aantal beelden per seconde, zijn hertz en fps niet hetzelfde. FPS gaat om hoeveel beelden de videokaart kan uitzenden, terwijl Hertz aanduidt hoeveel beelden per seconde de monitor kan uitzenden. Wil je een game spelen in 144hz, moet je videokaart dit kunnen produceren en je monitor dit kunnen uitzenden.

 

Heeft 144hz monitor zin voor consoles?

Een 144hz monitor kan 144 beelden per seconde weergeven. Een console als de PS4 en Xbox kan echter slechts 60fps uitzenden. De beelden zullen dus ook in 60hz uitgezonden worden. Het aanschaffen van een 144hz monitor voor consoles is dus overkill voor de huidige technologie. De PS5 en Xbox Series X kunnen echter wel 120fps bieden. Voor deze generatie consoles is een 144hz monitor wel interessant.

Privacybeleid
Copyright 2020 - Metagamer.nl