Noise cancelling gaming headsets

Niks is zo storend als veel omgevingsgeluid tijdens het gamen. Het maakt concentreren moeilijk en in shooters kan het het verschil maken tussen het op tijd horen van de tegenstander en verrast worden. Gelukkig zijn er gaming headsets met noise cancelling.

Noise cancelling in gaming headsets

Een goede gaming headset gaat jaren mee. Het is daarom belangrijk dat jouw headset aansluit bij jouw wensen en levensstijl. Als je alleen woont in een rustige buurt heb je er misschien niet zoveel last van, maar als je met meerdere mensen in één huis woont of in een drukke stad, kan omgevingsgeluid hinderlijk zijn. Gaming headsets met noise cancelling zijn daarom ideaal voor deze gamers. Toch kiezen veel gamers voor een standaard headset, zodat ze meer kunnen uitgeven aan gaming videokaarten of game accessoires.

Een gemiste kans, want juist tijdens het gamen kan een noise cancelling headset het verschil maken. Totale stilte maakt horror games nog spannender, shooters nog intenser en geeft je een voorsprong doordat jij de tegenstander eerder kan horen. Het kan daarom lonen om een kijkje te nemen tussen de headsets met noise cancelling.

Noise cancelling gaming headsets kopen

Woon jij in een rumoerige omgeving, speel je veel competitieve shooters of speel je graag horror games? Dan is het spenderen van wat extra geld voor een gaming headset met noise cancelling een goede keuze voor jou. Deze headsets zijn wat duurder dan de standaard modellen, maar je bent van al je omgevingsgeluid af. Neem een kijkje tussen de beste noise cancelling gaming headsets.

Turtle beach 600 kopen

Turtle Beach Stealth 600

4.5/5
 • Noise cancelling: passief
 • 50mm speakerdrivers
 • Geschikt: PlayStation, Switch en Xbox
 • Draadloos
HyperX Cloud 2 kopen

HyperX Cloud 2

4.7/5
 • Noise cancelling: passief
 • 3.5mm of usb aansluiting
 • Geschikt voor: PS, Xbox, PC, Mac, Switch
 • Bedraad
SteelSeries arctis 5 kopen

SteelSeries Arctis 5

4.6/5
 • Noise cancelling: passief
 • 3.5mm & USB aansluiting
 • Geschikt voor: PS, Xbox, PC, Switch
 • Bedraad
JBL Quantum One

JBL Quantum One

5/5
 • Noise cancelling: actief
 • 3.5mm of usb aansluiting
 • Geschikt voor: PS, Xbox, PC, Mac, Switch
 • Bedraad

Passive vs active noise cancelling headsets

Noise cancelling bij headsets komt in twee varianten: passive en active noise cancelling.

 • Passive noise cancelling wordt bereikt door bij het ontwerpen rekening te houden met omgevingsgeluid. Zo wordt er opgelet dat de oorkussens helemaal over het oor kunnen vallen en dat het voorzien is van geluidsdicht materiaal.
 • Active noise cancelling (ANC) maakt gebruik van technologie om te voorkomen dat omgevingsgeluid je oor bereikt. Hierbij worden extra geluidsgolven gemaakt die rumoerig geluid als het ware wegdrukt. Deze techniek moet je aanzetten in je headset. Vandaar de term ‘active’.

Het is overigens niet ongewoon dat een active noise cancelling headset ook passieve noise cancelling bevat. Het stukje active noise cancelling is een schepje bovenop het passive noise cancelling.

Gaming headsets met actieve noise cancelling

Active noise cancelling is niet voor iedere headset hetzelfde. Er zijn namelijk verschillende soorten active noise cancelling. De goedkoopste varianten zijn de zogeheten ‘feedback active noise cancelling’ en ‘feedforward active noise cancelling’. Hierbij is er een microfoon geplaatst aan de binnen- (feedback) of buitenkant (feedfoward) van de headset. Deze pikt externe geluiden op en zorgt dat er een tegengeluidsgolf gestuurd wordt. Deze vormen van noise cancelling vind je terug in de goedkopere gaming headsets. Beide varianten hebben nadelen.

Als je meer bereid bent uit te geven kun je gaan voor ‘hybrid active noise cancelling’ of ‘adaptive active noise cancelling’. Hybrid is eigenlijk een samenvoegen van feedback en feedforward noise cancelling, maar dan zonder de nadelen. Adaptive active noise cancelling is een verbeterde vorm van hybrid ANC. Gaming headsets met adaptive ANC produceren een beter geluid en hebben een langere batterijduur (als ze draadloos zijn). Deze vind je dan ook terug in de high-end gaming headsets.

Veelgestelde vragen

Is een noise cancelling headset het waard bij gamen?

Dat ligt aan de gebruiker en de omgeving. Als je al in een rustige omgeving woont, dan is noise cancelling misschien niet nodig. Game je in een rumoerige omgeving, dan kan een noise cancelling gaming headset echt een meerwaarde zijn. Het is ook niet zo gek dat alle pro gamers een noise cancelling headset hebben.

Wat is het verschil tussen passieve en actieve noise cancelling?

Bij passieve noise cancelling wordt door het ontwerp zo veel mogelijk omgevingsgeluid buiten de headset gelaten door middel van geluidsdicht materiaal. Bij actieve noise cancelling wordt er een technologie aangezet dat extra geluidsgolven creëert zodra ingebouwde microfoons omgevingsgeluid oppikken. Vandaar de term ‘actief’.