mechanisch toetsenbord voor gaming

Mechanisch toetsenbord of membraan toetsenbord voor gaming?

In de loop van de tijd zijn de toetsenborden zo door ontwikkelt dat ze niet langer meer een randaccessoire zijn dat gratis bij een nieuwe desktop wordt geleverd. De opkomst van de membraan toetsenborden als tegenhanger van de mechanische toetsenborden heeft hier een groot aandeel in. Om een keuze te kunnen maken voor een gaming toetsenbord dien je eerst een keuze te maken tussen het soort toetsenborden. In dit artikel leer je meer over de twee type toetsenborden en kun je een beter gewogen keuze maken tussen de twee.

Wat is een membraan toetsenbord?

Het membraan toetsenbord is zo populair geworden dat ze langzaam maar zeker dé standaard geworden. Als je op school of het werk achter de pc zit is de kans groot dat je op een membraan toetsenbord typt. Deze toetsenborden zijn namelijk comfortabel, stiller en zijn qua kosten zeer interessant in het maken en aanschaf. Een membraan toetsenbord bestaat uit één of twee lagen membraan onder de toetsen (vandaar de naam). Deze lagen zijn essentieel in het registreren van de toetsaanslagen.

Hoe werkt een membraan toetsenbord?

Als de toetsen van een membraan toetsenbord ingedrukt worden, wordt de zogeheten sleutel van een toets naar beneden geduwd, waardoor deze het circuit afsluit. Deze afsluiting wordt geregistreerd. Op de chipplaat wordt vervolgens geregistreerd waar op de plaat de knop is ingedrukt zodat doorgegeven kan worden welke toets is gebruikt. Door het veerkrachtige membraan wordt de toets automatisch weer omhoog gedrukt als de toets losgelaten wordt.

Verschil membraan toetsenbord met mechanisch toetsenbord

Een membraan toetsenbord werkt dus met behulp van een membraan onder de toetsen. Een mechanisch toetsenbord werkt net even wat anders. Deze werking ligt een stuk dichter bij de ouderwetse typmachine. Bij de typmachine drukte je een toets in, die vervolgens als een slag maakte op het papier om een letter achter te laten. Een mechanisch toetsenbord werkt, in tegenstelling tot een membraan toetsenbord, met metalen onderdelen om de toetsen te registreren.

Iedere toets op een mechanisch toetsenbord heeft zijn eigen schakelmechanisme. Het grote verschil is dat bij een mechanisch toetsenbord het circuit niet volledig afgesloten hoeft te worden. Bij het indrukken van een toets wordt de sleutel doorgaans al halverwege de sleutellengte geregistreerd. Toetsaanslagen worden dus sneller verwerkt. Daarnaast is het veermechanisme bij mechanische toetsenborden een stuk sterker. Het is daarom ook bijna onmogelijk om per ongeluk een toets aan te slaan. Dit is ideaal als je in de game afhankelijk bent van snelle en nauwkeurige toetsaanslagen.

Een ander verschil tussen de membraan en mechanische toetsenborden is de levensduur. Een membraantoetsenbord gaat een stuk minder lang mee. Afhankelijk van het gebruik en de zorg voor het toetsenbord gaat een membraantoetsenbord zo’n 1 miljoen toetsaanslagen mee. Sommige toetsen verliezen al eerder hun gevoeligheid of veerbaarheid, waardoor ze slechter geregistreerd worden. Een mechanisch toetsenbord is een stuk duurzamer. Zo gaan ze gemiddeld als 20 tot 50 miljoen toetsenaanslag mee, dus al snel 20x tot 50x zo lang als een membraan toetsenbord.

Daarentegen zijn membraan toetsenborden wel stukken stiller dan een mechanisch toetsenbord. Een mechanisch toetsenbord heeft veel harde terugveer reactie in de toetsen waardoor je bij het indrukken een duidelijke klik hoort en een ook duidelijk hoort als de toets terugschiet. Dit helpt bij het typen, maar is misschien minder prettig voor mensen om je heen.

Ten slotte zijn mechanische toetsenborden makkelijker te reinigen. De toetsen zijn namelijk makkelijk eruit te halen

  Membraan toetsenbord Mechanisch toetsenbord
Geluid Stil Duidelijke klik te horen
Levensduur ~1 miljoen toetsaanslagen ~20-50+ miljoen toetsaanslagen
Kosten Gunstig geprijsd Duurder
Onderhoud Membraan wordt sneller vies Makkelijk schoon te maken

Wat is een half mechanisch toetsenbord?

Ten slotte is er nog een extra variatie die eigenlijk tussen een membraan toetsenbord en een mechanisch toetsenbord in zit: een half-mechanisch (of semimechanisch / memchanisch) toetsenbord. Niet iedere gamer wil namelijk het geklak van de toetsen op zijn toetsenbord continu horen, maar wil ook niet met licht kantoor toetsenbordje spelen (die ook vaak veel van de features missen). Tegenwoordig heeft bijna iedere grote fabrikant (bijv. Corsair, Logitech en Razer) een aantal modellen in hun assortiment die ‘memchanisch’ is.

Bij dit type toetsenbord wordt gewerkt met een membraanlaag en één printplaat, net als bij membraan toetsenborden. Hierdoor moet de toets eigenlijk volledig ingedrukt worden om geregistreerd te worden. Wat het van de mechanische toetsenbord heeft geërfd is dat ze wat stevigere feedback hebben dan de standaard kantoor toetsenborden en wel de extra game features hebben gekregen. Al is de feedback nog steeds niet te vergelijken met echte mechanische toetsenborden.

Mechanisch toetsenbord voor typen

Ben je naast het gamen veel aan het typen voor school, werk of een hobby? Dat is typcomfort veel waard. Bij een membraantoetsenbord voelt de feedback van een toetsaanslag anders. Mensen die veel blind typen kiezen daarom vaak voor een mechanisch toetsenbord. Doordat een toets niet volledig ingedrukt hoeft te worden om geregistreerd te worden, is het minder belastend voor de vingers en gewrichten in je handen.

Welke soort toetsenbord is beter voor gamen?

Gamers die vooral multiplayer games spelen zijn gebaat bij de keuze van een mechanisch toetsenbord. De snellere feedback en terugslag van de toetsen zorgt er voor dat ze ongehinderd kunnen gamen.

Ben je een casual gamer en maken die milliseconde niet het verschil voor jou, dan is er geen goede of slechte keuze tussen een mechanisch of membraan toetsenbord, echt afhankelijk van smaak. Heb je een krapper budget of word je gek van het geluid van toetsaanslagen? Dan is een membraan toetsenbord misschien een betere keus. Wil je nauwkeurige toetsaanslagen en een toetsenbord dat lang mee gaat? Dan is een mechanisch toetsenbord gemaakt voor jou.

Vorig artikel
Volgend artikel

Shop nieuwe toetsenborden

 (10/10)
Razer Huntsman Mini Gaming Toetsenbord (Optisch Rood) Mercury QWERTY
Bekijk
 (9.9/10)
HyperX Alloy Origins 60
Bekijk
 (9.9/10)
HyperX Alloy Origins PBT HX Red Lineair Mechanisch Gaming Toetsenbord
Bekijk
 (9.9/10)
HyperX Alloy Origins PBT HX Aqua Tactile Mechanisch Gaming Toetsenbord
Bekijk
Privacybeleid
Copyright 2020 - Metagamer.nl