Wat betekent: 'NAT type' in gaming?

De NAT type is een term die gebruikt wordt door Playstation en Xbox om aan te geven hoe strict de verbinding van de console met internet is. De term NAT is de afkorting van Network Address Translation. Dit is de techniek die bij het thuisnetwerk gebruikt wordt om meerdere computers, consoles en apparatent te verbinden met het internet via één IP adres.

In het netwerk bij jou thuis heeft ieder apparaat een eigen, intern IP adres. Dit verschilt per internet provider, maar is in Nederland vaak iets in de trand van 192.168.178.xx. Dit IP adres krijgen zij toegekend van de router. De router zorgt er vervolgens voor dat alle IP adressen van de apparaten omgezet worden tot één publiekelijke IP adres.

Nat type op de PS4 en PS5

Sony heeft er voor gekozen om de NAT type op te splitsen in drie niveaus:

  • NAT Type 1: De NAT Type die het meest open staat. Hiermee staat de PS4 direct in verbinding met het internet, dus buiten de router om
  • NAT Type 2: De PS4 staat in verbinding met het internet via de router.
  • NAT Type 3: Ook hier staat de PS4 in verbinding met de router, maar is veel stricter. Gamers met NAT Type 3 zullen ook het meeste hinder ondervinden tijdens het gamen

Om goed te kunnen gamen is het belangrijk dat je streeft naar een NAT Type 2. NAT Type 1 is niet aan te raden en met NAT Type 3 kun je problemen ondervinden.

Xbox NAT Type

Xbox hanteert ook de term NAT Type, alleen heeft het er voor gekozen om de verschillende niveaus op te splitsen in de toegankelijkheid:

  • Open NAT: Met een Open NAT type ondervind je de minste problemen. De Xbox staat namelijk openlijk in contact met het internet. Hierdoor kun je met iedereen gamen, ongeacht hun NAT type.
  • Moderate NAT: De Xbox kan vaak met alle games en andere gamers verbinding, maar soms kun je andere spelers niet horen en je wordt vaak niet gekozen als host van een match.
  • Strict NAT: Gamers met een Xbox die Strict NAT hebben, kunnen alleen gamen met spelers die een Open NAT hebben. Ze kunnen daarnaast nooit gekozen worden als de host van een match.

Ook de ideale situatie verschilt voor Xbox spelers. Daar waar gamers met een PS4 of PS5 gebaat zijn bij NAT Type 2, moeten Xbox spelers streven naar een Open NAT status voor de beste game ervaring.

Gamers die een NAT Type 3 of Strict NAT willen fixen kunnen meer lezen in het artikel over het oplossen van NAT Type problemen.

Vorige term
Volgende term
Privacybeleid
Copyright 2020 - Metagamer.nl