PC gaming hardware

Hoe werkt het overclocken van een pc?

Gamers weten dat het overklokken van hun pc hen een prestatievoordeel kan opleveren. Maar wat is overklokken en hoe werkt het? In deze blogpost leggen we de basis van overklokken uit en laten we zien hoe je het op je eigen pc kunt doen. Dus als je een beetje meer prestaties uit je gaming rig wilt halen, blijf dan lezen!

Navigeer snel naar:

Wat is overclocken?

Overclocken, of in het Nederlands 'overklokken', is het proces waarbij de kloksnelheid van een computerprocessor wordt verhoogd tot boven de fabrieksinstelling. Dit kan gedaan worden om de prestaties van de processor te verbeteren, of om te compenseren voor onderdelen van mindere kwaliteit elders in het systeem. Overklokken wordt over het algemeen niet ondersteund door computerfabrikanten, en maakt eventuele garantie ongeldig. Het is ook vermeldenswaard dat overklokken kan leiden tot een verhoogde warmteafgifte, en extra koelmaatregelen kan vereisen, zoals een betere luchtstroom of extra koelventilatoren. Om deze redenen wordt overklokken in het algemeen alleen aanbevolen voor ervaren gebruikers met een goed begrip van de werking van hun computersystemen. Overklokken kan echter, mits goed uitgevoerd, de prestaties van een systeem aanzienlijk verbeteren.

Welke onderdelen zijn te overclocken?

Hoewel de meeste onderdelen tot op zekere hoogte overclockt kunnen worden, zijn niet alle onderdelen gelijk. In het algemeen zijn CPU's en GPU's de beste kandidaten voor overklokken, terwijl geheugen en opslag beperkter zijn. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele moederbordonderdelen die ook overklokt kunnen worden, waaronder de chipset en de bussnelheden. Bij elke vorm van overklokken is er altijd enig risico, want een component te ver pushen kan leiden tot schade of instabiliteit. Daarom is het belangrijk om onderzoek te doen voordat je veranderingen aanbrengt. Door te begrijpen welke onderdelen veilig overklokt kunnen worden en hoe je dat moet doen, kun je het potentieel van je hardware maximaliseren zonder later in de problemen te komen.

Overclocken van de videokaart

Overclocken van je videokaart kan een geweldige manier zijn om je spelprestaties te verbeteren zonder een nieuwe kaart te kopen. Door de kloksnelheid te verhogen kun je je spellen een boost geven zonder je zorgen te hoeven maken over compatibiliteitsproblemen of updates van stuurprogramma's. Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden voordat je begint met overklokken. Zorg er ten eerste voor dat je computer voldoende gekoeld is. Overklokken genereert extra warmte, dus moet je ervoor zorgen dat je componenten die warmte snel kunnen afvoeren. Ten tweede, houd je stroomverbruik in de gaten. Overklokken kan je voeding extra belasten, dus zorg voor een hoogwaardige unit die de verhoogde belasting aankan. Wees ten slotte niet bang om te experimenteren. Begin met een kleine verhoging van de kloksnelheid en kijk hoe je systeem reageert. Met wat vallen en opstaan zou je de perfecte balans tussen prestaties en stabiliteit moeten kunnen vinden.

Foto: MSI afterburner

NVIDIA videokaart overclocken

Voor het overclocken van een NVIDIA videokaart moet je een programma als MSI Afterburner downloaden. Hiermee kun je de kloksnelheid van je NVIDIA GPU regelen. Zodra je het hebt geïnstalleerd, open je het programma en ga je naar het tabblad "instellingen". Van daaruit zul je de "kernklok" met ongeveer 10% willen verhogen. Je kunt experimenteren met verschillende waarden om te zien wat voor jou het beste werkt.

Ga vervolgens naar de "geheugenklok" en verhoog die met 10-15%. Dit zal helpen om de prestaties te verbeteren in spellen die bijzonder veel VRAM vragen. Nogmaals, experimenteer gerust tot je een instelling vindt die voor jou werkt.

Als je eenmaal een goede balans hebt gevonden tussen kern- en geheugenkloksnelheden, is het tijd om het uit te testen in enkele spellen. Start je favoriete titels en kijk hoe ze presteren. Ben je tevreden met de resultaten, dan kun je je instellingen opslaan en genieten van verbeterde spelprestaties. Zo niet, verlaag dan gewoon de klokken terug naar hun standaardwaarden en probeer het opnieuw. Met wat vallen en opstaan kun je de perfecte balans vinden voor je eigen instelling.

AMD videokaart overclocken

Voor het overclocken van een AMD videokaart moet je een paar tools downloaden: AMD Radeon performance software, MSI Afterburner en Rivatuner. Open de software en stel de kernkloksnelheid en geheugenkloksnelheid in op hun maximale waarden. Open dan Rivatuner en maak een aangepaste ventilatorcurve voor je GPU. Open tenslotte AMD Overdrive en schakel de optie "Overklokken" in. Als je dat allemaal gedaan hebt, zou je moeten kunnen genieten van betere spelprestaties zonder je hardware te beschadigen. Let wel op je temperaturen en gebruik je gezond verstand bij het overklokken - als iets niet goed aanvoelt, neem dan wat gas terug!

Overclocken van de processor

Voordat je aan de slag gaat met de processor moet je eerst de maximale veilige frequentie voor je processor bepalen. Je kunt deze informatie online vinden of in de documentatie van je processor. Heb je dat getal eenmaal, dan moet je het voltage en de kloksnelheid in je BIOS instellingen verhogen. Begin met een kleine verhoging van de kloksnelheid, en verhoog dan langzaam het voltage tot het systeem stabiel is. Als je stabiliteitsproblemen begint te krijgen, verlaag dan zowel de kloksnelheid als het voltage tot alles weer soepel loopt. Met wat vallen en opstaan zou je de perfecte balans tussen prestaties en stabiliteit moeten kunnen vinden. Vergeet niet de temperaturen in de gaten te houden, en ga niet te ver met je hardware.

Overclocken van het geheugen

Met het overklokken van je RAM geheugen kan je relatief eenvoudig nét wat meer prestaties uit je bestaande PC krijgen. Belangrijk is wel dat je een goed koelsysteem hebt om te voorkomen dat je componenten oververhit raken. Het overklokken doe je door het voltage van je geheugenmodules te verhogen. Dit doe je door de BIOS instellingen op je moederbord aan te passen. Tenslotte moet je je systeem testen om er zeker van te zijn dat het stabiel is voordat je het gebruikt voor alledaagse taken. Als je dit liever niet zelf doet, zijn er genoeg gerenommeerde bedrijven die overklokdiensten aanbieden. Maar welke route je ook kiest, zorg ervoor dat je eerst je onderzoek doet.

Is een laptop te overclocken?

Overklokken van een laptop is mogelijk, maar niet aan te raden. Laptops zijn niet gemaakt voor overclocken en daarom vervalt de garantie. Overklokken kan leiden tot meer warmte en een kortere levensduur van de batterij, dus het is niet iets dat laptopfabrikanten doorgaans willen promoten. Laptops kunnen hun hitte veel minder goed kwijt dan een desktop kan met zijn grote behuizing. Er zijn echter een paar laptops op de markt waarbij overklokken wel mogelijk is. Dit zijn meestal high-end gaming laptops met zeer krachtige processoren. Als je geïnteresseerd bent in het overklokken van je laptop, doe dan wat onderzoek om te zien of jouw model overklokbaar is. En wees voorbereid op enkele mogelijke nadelen, zoals een kortere levensduur van de batterij. Als je echt geïnteresseerd bent in overklokken, kun je het beste investeren in een desktop computer die daarvoor ontworpen is. Met een desktop kun je gemakkelijk koelcomponenten upgraden als dat nodig is om oververhitting te voorkomen. Je hebt ook meer controle over andere factoren zoals voltage en BIOS instellingen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Shop nieuwe videokaarten

 (8.8/10)
Inno3D RTX3070 TI X3 OC
Bekijk
Privacybeleid
Copyright 2020 - Metagamer.nl