VA gaming monitoren

Een VA (Vertical Alignment) monitor is ontwikkeld om de nadelen van een TN monitor tegen te verbeteren. De VA beeldschermen hebben betere kleurprestaties dan een TN scherm en hebben ook een grotere kijkhoek, net als IPS schermen. Waar een VA monitor vooral in uitblinkt is het elimineren van onnodige licht vanuit het beeldscherm. Hierdoor kan het veel diepere zwartwaardes weergeven in tegenstelling tot andere LCD technologieën. Films en videos springen er bij VA monitoren nog beter uit door het hogere contrast dat het kan bieden voor bijvoorbeeld schaduwen. Ook voor gamers kan een VA monitor interessant zijn. Het deelt een aantal voordelen met IPS schermen, waaronder de kijkhoek en de kleurwaardes. Gamers die bovendien veel donkere games spelen zoals horror games kunnen daarnaast genieten van diepere zwartwaardes. Deze voordelen gaan wel gepaard met een iets lagere reactietijd ten opzichte van TN schermen.

Voordelen VA monitoren

  • Grote kijkhoek (178 graden)
  • Heldere, realistische kleuren
  • Meer kleurcontrast ten opzichte van TN monitoren.
  • Diepere zwartwaardes
  • Goedkoper dan IPS schermen

Nadelen VA monitoren

  • Kleurwaardes zijn minder als bij een IPS monitoren
  • Doorgaans lagere reactietijd ten opzichte van TN monitoren.
  • Duurder dan TN monitoren
(9.4/10)
AOC 25G3ZM/BK

Pak online de leiding met de AOC 25G3ZM/BK 25 inch full hd 240Hz gaming monitor. Door de 240 hertz verversingssnelheid en 1 ms reactietijd is deze monitor geschikt voor e-sporters en de meest fanatieke gamers. Beelden bewegen levensecht over je scherm en geven je een uniek voordeel over je tegenstanders. Ben je meer een console gamer? Geen zorgen, via de hdmi 2.0 poorten sluit je een PlayStation 5 of Xbox Series XS aan en game je op 120 hertz in full hd. Heb je een AMD videokaart? Dan voorkomt FreeSync Premium screen tearing en compenseert het lage framerates. Verstel het scherm in hoogte voor een fijne zithouding. Daarnaast zorgt de combinatie van de 100% sRGB dekking, 92% DCI-P3 dekking en 300 nits helderheid voor kleurrijke beelden, zelfs in fel verlichte ruimtes. Wanneer je aan een game marathon begint, verstel de monitor dan in de hoogte of kantel en draai deze naar wens. Zo zit je ergonomisch verantwoord voor het scherm en voorkom je nek- en rugklachten na het gamen.

Lees meer
Bekijk
(9.4/10)
AOC C27G2ZU/BK

Game met vloeiende beelden op de AOC C27G2ZU/BK. Deze 27 inch gaming monitor heeft namelijk een hoge verversingssnelheid van 240Hz. Hierdoor bewegen je karakters en voertuigen zeer realistisch. De reactietijd van slechts 0,5 milliseconden voorkomt motion blur. Zo draaien je games als een zonnetje en ben je de tegenstander te snel af. Het beeldscherm van de C27G2ZU/BK buigt zich om je gezichtsveld heen. Hierdoor overzie je het hele scherm, zonder je hoofd te bewegen. Heb je een AMD videokaart? Dan voorkomt FreeSync Premium screen tearing en compenseert het lage framerates. Verstel het scherm in hoogte voor een fijne zithouding. Door de smalle schermranden plaats je gemakkelijk 2 of zelfs 3 monitoren naast elkaar. Dankzij 105% sRGB dekking en 350 nits helderheid game je met kleurrijke beelden, zelfs in fel verlichte ruimtes.

Lees meer
Bekijk
(9.4/10)
AOC C32G2ZE/BK

Game met vloeiende beelden op de AOC C32G2ZE/BK. Deze 32 inch gaming monitor heeft namelijk een hoge verversingssnelheid van 240 hertz. Hierdoor bewegen je karakters en voertuigen zeer realistisch. De reactietijd van 1 ms voorkomt motion blur. Zo draaien je games zonder haperingen en ben je de tegenstander te snel af. Het beeldscherm van de C32G2ZE/BK buigt zich om je gezichtsveld heen. Hierdoor overzie je het hele scherm, zonder je hoofd te bewegen. Heb je een AMD videokaart? Dan zorgt Freesync Premium ervoor dat je monitor en videokaart gelijk en game je zonder haperingen. Door de smalle schermranden plaats je gemakkelijk 2 of zelfs 3 monitoren naast elkaar en ervaar je een ongekende game ervaring.

Lees meer
Bekijk
(9.3/10)
iiyama G-Master GCB3480WQSU-B1

Game en stream tegelijkertijd met de iiyama G-Master GCB3480WQSU-B1 34 inch curved 180Hz ultrawide QHD gaming monitor. Je gebruikt meerdere vensters naast elkaar door het brede ultrawide formaat. Houd bijvoorbeeld je stream in de gaten tijdens het gamen of gebruik het hele scherm voor je game en zie meer van het speelveld. Doordat het curved scherm een lichte buiging heeft, ga je nog meer op in je game. Ook laat het QHD scherm met DisplayHDR 400 scherpe beelden en levensechte kleuren zien. De kleuren van je pixels verversen een stuk sneller dan gemiddeld en bewegingen zien er vloeiend uit door de lage reactietijd van 0,4 ms. Daarnaast heb je geen last van haperingen door de 180 hertz verversingssnelheid en de FreeSync Premium Pro ondersteuning. Ga je beginnen aan een lange gamemarathon? Verstel het scherm dan in hoogte of kantel hem naar wens voor een fijne houding.

Let op: de maximale verversingssnelheid via HDMI is 144 hertz. Voor 180 hertz gaming sluit je de monitor via DisplayPort aan.

Lees meer
Bekijk
(9.2/10)
Philips 27M1C5500VL/00

Klim naar de top van de online ranglijsten met de Philips 27M1C5500VL/00 27 inch QHD 165Hz curved HDR gaming monitor. Door de combinatie van de 165 hertz verversingssnelheid en 1ms reactietijd geniet je van zeer vloeiende beelden, ook in de meest grafisch veeleisende situaties. Zo heb je altijd levensechte beelden en een ongekend voordeel over je tegenstanders. Daarnaast zorgt de HDR10 ondersteuning voor extra diepe kleuren. De kromming in het scherm zorgt voor een unieke en meeslepende game ervaring. Door de curve lijkt het net alsof je midden in de actie zit. Tip van ons, schakel first person view in voor het beste effect. Heb je een losse AMD videokaart? Geen probleem, schakel de AMD FreeSync technologie in en synchroniseer zo je videokaart met de monitor. Hiermee voorkom je haperingen en vertragingen, waardoor je lekker vloeiend blijft gamen. Daarnaast geniet je van scherpe details tijdens het gamen door de QHD resolutie. Hierdoor zijn je beelden 2 keer scherper dan bij full hd en komen omgevingen beter tot hun recht.

Let op: De maximale verversingssnelheid via hdmi is 144 hertz. Voor 165 hertz gaming moet je de monitor via DisplayPort verbinden.

Lees meer
Bekijk
(9.2/10)
Samsung LS57CG952NUXEN

Geniet van de ultieme gaming ervaring op de Samsung Odyssey G9 Neo LS57CG952NUXEN. Deze 57 inch monitor heeft een ultrawide 4K resolutie, waardoor je met haarscherpe graphics speelt. Door de 240Hz verversingssnelheid en 1ms reactietijd speel je games op de hoogste instellingen. Je gamet met levensechte beelden en combineert vloeiende bewegingen met een ultiem overzicht. Door de curve in het scherm zie je deze volledig zonder je hoofd te draaien. Zo speel je met een soort panoramisch effect en lijkt het net alsof je in de game zit. Door de DisplayPort 2.1 poort biedt deze monitor een grote toekomstbestendigheid. Deze poort ondersteunt resoluties tot maar liefst 8K, waardoor je ook met de nieuwste AMD of NVIDIA videokaarten aan de slag gaat. Je AMD GPU loopt gelijk met de Odyssey door de AMD FreeSync Premium Pro technologie. Hiermee voorkom je haperingen en vertragingen, zelfs wanneer je in 4K HDR speelt. Zo'n groot scherm neemt veel ruimte in, maar je zet hem makkelijk op ooghoogte. Kantel, draai of verstel de monitor in hoogte en begin zo comfortabel aan je gamesessies, zonder dat je last krijgt van nek- en rugklachten.

Lees meer
Bekijk
(9.2/10)
Philips 27M1N3500LS/00

Klim naar de top van de online ranglijsten met de Philips 27M1N3500LS/00 27 inch QHD 144Hz gaming monitor. Door de combinatie van de 144 hertz verversingssnelheid en 1ms reactietijd geniet je van zeer vloeiende beelden tijdens het gamen. Ook wanneer je in een grafisch veeleisende situatie terechtkomt, zoals in een race game. Heb je een losse AMD videokaart? Geen probleem, schakel de AMD FreeSync technologie in en synchroniseer zo je videokaart met de monitor. Hiermee voorkom je haperingen en vertragingen, waardoor je lekker vloeiend blijft gamen. Daarnaast geniet je via de ingebouwde luidsprekers van de soundtrack van je favoriete games. Speel je vooral open world games? Dan geniet je extra veel van de graphics door de QHD resolutie en HDR10 ondersteuning. Hierdoor heb je haarscherp beeld, gecombineerd met realistische kleuren. Zo lijkt de skyline van een stad nog realistischer.

Lees meer
Bekijk
(9.2/10)
AOC CU34G2XE/BK

Met de 34 inch AOC CU34G2XE/BK curved gaming monitor ga je helemaal op in je game ervaring. Je sluit jouw console snel en soepel aan via de HDMI poort of DisplayPort aansluiting. Ben jij vaak achter je bureau te vinden? Kantel of draai de monitor dan voor de juiste ergonomische zithouding. Het WQHD beeldscherm van deze laptop is bijna 2 keer zo scherp als een full hd scherm, waardoor je meer details ziet. Door het 144 hertz beeldscherm met 1 ms reactietijd zie je snelle bewegingen vloeiend. Game je graag in een lichte omgeving? Door een helderheid van 300 nits en 17 miljoen kleuren zie je het anti reflecterende beeldscherm altijd duidelijk. Ook in het donker game je gewoon verder. Het beeldscherm met ingebouwd blauw licht filter voorkomt vermoeide ogen en slaapproblemen.

Lees meer
Bekijk
(9.2/10)
AOC 27G2SU/BK

Ga online de strijd aan met de AOC 27G2SU/BK 27 inch 165hz full hd gaming monitor. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 165 hertz en een reactietijd van 1 ms. Hierdoor game je altijd met vloeiende beelden, ook in veeleisende situaties. Daarnaast is de monitor uitgerust met zowel FreeSync Premium als G-Sync. Hiermee synchroniseer je een AMD of NVIDIA videokaart met de verversingssnelheid van je monitor en voorkom je haperingen tijdens het gamen. Heb je last van de zon? Geen probleem, kantel en draai het scherm naar jouw gewenste positie. Deze AOC monitor bevat ook de eigen 6 Games Mode technologie. Hiermee heb je 6 voorgeïnstalleerde instellingen voor onder andere first person shooters en race games. Zo ga je direct aan de slag wanneer je van game wisselt.

Lees meer
Bekijk
(9.2/10)
Aoc AG493UCX2

Breng je gaming ervaring naar een heel nieuw niveau met de AOC AG493UCX2 49 inch 5K 165hz curved gaming monitor. Deze super ultrawide monitor heeft een 5K resolutie, waardoor je beelden tot op de detail scherp ziet in combinatie met levendige kleuren. Daarnaast ervaar je games nog intenser door de kromming in het scherm. Hierdoor neemt het scherm je volledige gezichtsveld in en lijkt het net alsof je midden in de actie zit. Pas de field of view aan in je arena shooters of open world games en profiteer van het immense overzicht op je scherm. Door de verversingssnelheid van 165 hertz en reactietijd van 1ms game je met razendsnelle beelden. Heb je een AMD of NVIDIA videokaart? Stel dan FreeSync Premium Pro of G-Sync in, zodat je de verversingssnelheid met je monitor synchroniseert. Zo voorkom je haperingen tijdens het gamen. Naast gaming gebruik je het scherm ook voor andere zaken. Verbind je laptop via de usb C poort, waarmee je zowel beeldsignaal, data als stroom overzet. Daarnaast wissel je eenvoudig tussen aangesloten apparaten via de KVM switch. Zo ga je eenvoudig vanaf je gaming pc naar je laptop, zonder dat je alles opnieuw aan moet sluiten.

Let op: Voor 5K gaming heb je een krachtige videokaart nodig, zoals een NVIDIA GeForce GTX 3090 of AMD Radeon RX 6000-serie GPU, een Xbox Series X of een PlayStation 5.

Lees meer
Bekijk
(9.2/10)
iiyama G-Master GB3467WQSU-B5

Geniet van een extra groot speelveld in ultrawide modus met de iiyama G-Master GB3467WQSU-B5 Red Eagle curved gaming monitor. Door de 165 hertz verversingssnelheid en 1ms reactietijd, geniet je van zeer vloeiende beelden tijdens het gamen. Zo draaien zelfs de meest veeleisende scènes zonder haperingen en vertragingen en heb je geen last van ghosting. Wanneer je een AMD videokaart hebt, doet de FreeSync Premium technologie hier nog een schepje bovenop. Hiermee synchroniseer je de verversingssnelheden van de monitor en de videokaart met elkaar en laden HDR beelden sneller. Doordat het scherm curved is, zie je de hoeken van het scherm zonder je hoofd te bewegen. Zo lijkt het net alsof je in de game zelf zit. De DisplayHDR 400 ondersteuning zorgt voor een verbeterde helderheid en kleurweergave voor de beste weergave van je games. Ga je beginnen aan een lange gamesessie? Je kantelt en verstelt de monitor in hoogte voor een fijne zithouding tijdens het gamen, waar je rug- en nekklachten mee voorkomt.

Let op: Voor QHD gaming heb je een krachtige videokaart nodig, zoals een NVIDIA GeForce RTX GPU of AMD Radeon RX 5000-serie GPU, een Xbox One of Xbox Series X of S.

Let op:Let op: Via hdmi is de hoogst haalbare verversingssnelheid 100Hz. Voor 165Hz gaming moet je de monitor met de DisplayPort aansluiting gebruiken.

Lees meer
Bekijk
(9.2/10)
iiyama G4380UHSU-B1

Geniet van een groot overzicht tijdens het gamen met de iiyama G-Master G4380UHSU-B1 Red Eagle 43 inch 4K 144Hz gaming monitor. Met een schermoppervlak van 43 inch is deze gaming monitor vergelijkbaar met een televisie. Door de 144 hertz verversingssnelheid en 1ms reactietijd game je met vloeiende beelden, ook in veeleisende situaties. Zo zie je altijd je tegenstanders voordat zij jou zien. De 4K resolutie gaat samen met een DisplayHDR 400 ondersteuning voor ontzettend scherpe, levendige en heldere beelden. Het uitzicht over landschappen, skylines en andere omgevingen ervaar je zo met de kleinst zichtbare details. Game je met een AMD videokaart? Geen zorgen, met de FreeSync Premium technologie synchroniseer je jouw GPU met de monitor, waarmee je vertragingen en haperingen voorkomt tijdens het gamen. Daarnaast is deze monitor ook geschikt voor console gaming. Koppel je PlayStation 5 of Xbox Series XS via de hdmi 2.0 poorten en game vervolgens op 60fps in full hd. Daarnaast is de monitor uitgerust met een haak voor je koptelefoon, zodat je deze altijd bij de hand hebt. Zo raak je deze nooit meer kwijt op je bureau of in je woonkamer.

Let op: Voor 4K gaming heb je een krachtige videokaart nodig, zoals een NVIDIA GeForce RTX GPU of AMD Radeon RX 5000-serie GPU.

Let op: Via hdmi is de hoogst haalbare verversingssnelheid 60Hz. Voor 144Hz gaming moet je de monitor met de DisplayPort aansluiting gebruiken.

Lees meer
Bekijk
(9.2/10)
AOC 24G2SAE/BK

Ga online de strijd aan met de AOC 24G2SAE/BK 24 inch 165hz full hd gaming monitor. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 165 hertz en een reactietijd van 1 ms. Hierdoor game je altijd met vloeiende beelden, ook in veeleisende situaties. Daarnaast is de monitor uitgerust met zowel FreeSync Premium als G-Sync. Hiermee synchroniseer je een AMD of NVIDIA videokaart met de verversingssnelheid van je monitor en voorkom je haperingen tijdens het gamen. Heb je last van de zon? Geen probleem, kantel en draai het scherm naar jouw gewenste positie. Deze AOC monitor bevat ook de eigen 6 Games Mode technologie. Hiermee heb je 6 voorgeïnstalleerde instellingen voor onder andere first person shooters en race games. Zo ga je direct aan de slag wanneer je van game wisselt.

Lees meer
Bekijk
(9/10)
AOC CQ32G2SE/BK

Ervaar je games in quad hd met de AOC CQ32G2SE/BK 32 inch QHD curved gaming monitor. Deze monitor is geschikt om de zwaarste games te spelen dankzij de 165 hertz verversingssnelheid en 1ms reactietijd. Hierdoor heb je geen last van haperingen tijdens het gamen en speel je games als Cyberpunk 2077 op de hoogste instellingen. De CQ32G2SE/BK komt met een lichte buiging in het scherm, dit zorgt voor een meeslepende game ervaring. Ga je een andere game spelen? Met de 6 Games Mode stel je jouw eigen gepersonaliseerde scherminstellingen in tot 6 verschillende games. Switch je dus van een racegame naar een shooter, dan pas je alle instellingen gemakkelijk aan. De monitor is uitgerust met Freesync Premium, waardoor je AMD videokaart en monitor gelijk lopen. Zo game je vloeiend en zonder haperingen.

Lees meer
Bekijk
(8.9/10)
Samsung Odyssey G5 LS32CG552EUXEN

Ga helemaal op in je favoriete games met de Samsung Odyssey G5 LS27CG552EUXEN 32 inch curved 165Hz QHD gaming monitor. Door de buiging van het curved scherm ervaar je de acties, werelden en cutscenes van je games nog beter. Daarnaast zie je door de QHD resolutie extra veel details. Ook zien kleuren er levendig uit door de HDR10 ondersteuning. Met een verversingssnelheid van 165 hertz en een reactietijd van 1ms laat deze monitor zelfs de snelste bewegingen en overgangen vloeiend zien. De Odyssey ondersteunt FreeSync, waardoor de verversingssnelheden van de monitor en je AMD videokaart altijd gelijklopen. Zo voorkom je haperingen tijdens het gamen. Ben je meer een console gamer? Verbind dan je PlayStation 5, Xbox Series XS of andere HDMI console met de monitor en speel je games op 120Hz in full hd.

Let op: de maximale verversingssnelheid via HDMI is 144 hertz. Voor 165 hertz gaming moet je de monitor via DisplayPort aansluiten.

Lees meer
Bekijk

VA monitoren met diepe zwarttinten en verbeterd contrast

Een van de kenmerken waar VA schermen in uitblinken, is het produceren van diepe zwarttinten. Door de geoptimaliseerde pixelstructuur kunnen deze monitoren een hoog contrastniveau bereiken, waardoor de details in zowel lichte als donkere scènes beter zichtbaar zijn. Dit zorgt voor een verbeterde diepte en helderheid in de beelden, waardoor je games met meer detail kunt ervaren, vooral bij games met veel schaduwen en contrastrijke scènes.

 

Snelle responstijd voor een vloeiende gameplay met een VA monitor

Hoewel VA schermen niet altijd bekend staan om hun extreem snelle responstijden, hebben de gaming monitoren met een VA scherm toch vaak een acceptabele responstijd voor de meeste gamers. Met responstijden van 4 ms of zelfs lager kun je nog steeds genieten van vloeiende gameplay zonder noemenswaardige vertraging. Voor casual gamers en liefhebbers van singleplayergames bieden gaming monitoren met een VA scherm een goede balans tussen beeldkwaliteit en responstijd.

Privacybeleid
Copyright 2020 - Metagamer.nl