Wat is noise cancelling in een headset

Wat is noise-cancelling en hoe werkt het?

Bij steeds meer nieuwe headsets, zeker in het high-end spectrum, kom je de term ‘noise-cancelling’ tegen. Ook de grotere gaming merken brengen steeds meer noise cancelling gaming headsets op de markt om de gamer een nog betere beleving te bieden bij zijn of haar games. Wat is noise cancelling en welke vormen van ruisonderdrukking heb je? Is ruisonderdrukking een meerwaarde voor gamers? Lees het in dit artikel.

Wat is noise cancelling?

Noise cancelling is het uit het Engels overgewaaide term voor ‘ruisonderdrukking’. Noise cancelling zorgt er voor dat storende omgevingsgeluid geblokkeerd wordt of zelfs tegengegaan wordt door de headset. Hierdoor hoor je tijdens het luisteren van muziek of het spelen van een game niet langer achtergrond geluiden, die je normaal wel zou horen bij een headset zonder ruisonderdrukking. Binnen noise cancelling zijn er twee manieren van ruisonderdrukking: passieve noise cancelling en actieve noise cancelling.

Wat is passive noise cancelling?

Passieve noise cancelling is een vorm van ruisonderdrukking waarbij geen elektronica aan te pas komt. Het geluid wordt als het ware geblokkeerd door de headset. De meest voorkomende vorm van passieve ruisonderdrukking is het volledig isoleren van de headset zodat ruis uit de omgeving niet langer de oorschelp in kan. Passive noise cancelling werkt dan ook het beste bij headsets die over de hele oorschelp vallen, oftewel over-ear headsets. Bij on-ear headsets of in-ear (zoals de oortjes van een telefoon) is het een stuk lastiger om te voorkomen dat omgevingsgeluid te blokkeren. Harde geluiden is bij passieve ruisonderdrukking nog altijd te horen. Wil je een volledig stille ervaring, dan is actieve noise cancelling wellicht geschikter voor jou.

Wat is active noise cancelling?

Actieve noise cancelling (ANC) maakt gebruik van elektronische signalen die omgevingsgeluid als het ware tegengaan. In tegenstelling tot passive noise cancelling, waar ruis alleen wordt geblokkeerd, wordt bij actieve ruisonderdrukking geluid actief gefilterd. Zo hoor jij de irritante vliegtuigmotor niet meer en kun je zonder het gebrom genieten van jouw muziek, serie of game. Omdat bij actieve ruisonderdrukking meer geavanceerde technologie nodig is, zijn headsets met active noise cancelling over het algemeen ook prijziger in aanschaf. Net als dat passieve ruisonderdrukking niet feilloos is, is ook actieve ruisonderdrukking niet 100% feilloos. Je ook bij de beste headsets nog altijd iets van achtergrond geluid horen. Geluidgolven kunnen namelijk vrij complex zijn, waardoor de headset niet altijd deze golven kan blokkeren.

Hoe werkt active noise cancelling

Hoe werkt actieve ruisonderdrukking?

Geluid bestaat uit golven. Hoe groter de golf, hoe harder het geluid. Deze golven reizen door de lucht en worden opgevangen door het oor, waardoor jij bijvoorbeeld de motor van het vliegtuig kan horen. Bij actieve ruisonderdrukking bevat de headset een kleine microfoon die deze monotone geluiden oppikt. De headset analyseert vervolgens deze geluidsgolven en produceert dezelfde golven om deze vervolgens terug te sturen naar waar het de geluidsgolf vandaan komt. De geluidsgolven botsen en heffen elkaar als het ware op, waardoor de geluidsgolven van de vliegtuigmotor niet langer jouw oren bereiken.

Waarom geeft noise cancelling druk op de oren?

Veel mensen die (langdurig) gebruik maken van noise cancelling ervaren een soort druk op de oren. Met name bij actieve ruisonderdrukking is dit een veel gehoorde constatering. Het wordt omschreven als een soort druk die je ervaart bij het opstijgen in een vliegtuig en geeft het gevoel dat je je oren wilt ‘ploppen’. Dit gevoel van druk ontstaat door een verschil in luchtdruk van het binnenoor en de omgeving.
Bij headsets met active noise cancelling (ANC) worden omgevingsgeluiden onderdrukt, waardoor jouw hersenen dit ervaren als een verandering in luchtdruk. Je hersenen krijgen dus niet echt signalen dat de headset ongemak op de oren veroorzaakt, maar ervaart dit alleen zo. Omdat het ‘ploppen’ van de oren niet werkt, zal die gevoel ook niet altijd weg gaan.
Dit gevoel van druk is voor de meeste mensen die een ANC headset niet gewend zijn een kwestie van wennen. Anderen zullen toch vaker eens in de zoveel tijd de headset even een moment afzetten om de hersenen weer even te ‘resetten’.

Is noise cancelling slecht voor het gehoor?

Noise cancelling is niet schakelijk voor de oren. Je kunt dus met een gerust hard langdurig gebruik maken van een headset met actieve of passieve noise cancelling. Sterker nog, noise cancelling kan er juist voor zorgen dat jouw oren langer in topvorm blijven. Als jij namelijk veel omgeven bent door storende omgevingsgeluiden en wilt muziek luisteren of gamen, dan ben je sneller geneigd om jouw volume wat harder te zetten. Langdurig naar té harde geluiden luisteren is weer wél schadelijk (blijf onder de 80 of maximaal 88 decibel). De enige situatie waarin ruisonderdrukking wel gevaarlijk kan zijn is als jij je buiten begeeft en dus aankomend verkeer niet hoort aankomen.

Noise cancelling bij gaming headsets

Ruisonderdrukking is al langer een veel gebruikte eigenschap bij headsets die gericht zijn op muziek, maar ook bij gaming headsets komt dit steeds vaker voor. Zeg nou zelf, wie wil nu niet de irritante geluide van familie, vrienden of de omgeving filteren als jij tijdens jouw FPS game de tegenstander probeert te horen. Een gaming headset met active noise cancelling worden daarom steeds betaalbaarder. Bekijk onze favoriete noise cancelling headsets.

Vorig artikel
Volgend artikel

Shop nieuwe headsets

 (9.8/10)
Razer Kraken V3 X USB
Bekijk
 (9.5/10)
Astro A20 Draadloze Gaming Headset voor PS5, PS4, PC, Mac - Wit/Blauw
Bekijk
 (9.5/10)
Sony Inzone Buds PS4/5 en PC Zwart
Bekijk
 (9.5/10)
Corsair HS65 Surround Zwart
Bekijk
Privacybeleid
Copyright 2020 - Metagamer.nl