SLI: Twee videokaarten in één pc
Als je je verdiept in de gaming hardware wereld, en dan met name de wereld van de gaming videokaarten, kom je de mooiste gaming systemen tegen. Een bekend fenomeen van high-end gamers is het gebruik van meerdere videokaarten in één systeem. Lees in dit artikel hoe dit in zijn werking gaat en wat je er voor nodig hebt.
Twee verschillende videokaarten tegelijk gebruiken
De algemene gedachte is dat je enkel meer kracht uit je videokaart kan krijgen door je huidige videokaart te vervangen door een nieuwer, krachtiger (en waarschijnlijk ook duurder model). Wat veel mensen niet weten is dat er ook een mogelijkheid is om twee videokaarten tegelijk te kunnen gebruiken. Videokaartgigant Nvidia heeft hier namelijk een technologie voor ontwikkeld genaamd ‘SLI’. Hierdoor kunnen de videokaarten samenwerken en kun jij hogere grafische prestaties halen.
Wat is SLI?
SLI staat voor Scalable Link Interface. Deze techniek is al in 1998 ontwikkelt door 3DFX op hun Voodoo2 videokaarten, maar doordat Nvidia 3DFX overkocht is de technologie in hun handen gekomen. Zij hebben SLI verder ontwikkelt, waarna het in 2004 echt bekend werd bij het grote publiek. Kort gezegd is SLI het tegelijk combineren van de rekenkracht van meerdere videokaarten tegelijk om zo hogere prestaties te verkrijgen. Zo kun je:
- Met twee verouderde videokaarten meer rekenkracht halen dan dat je zou krijgen in een upgrade
- Met twee moderne videokaarten veel meer grafische rekenkracht hebben dan de duurste videokaart op de markt.
Welke mogelijkheden heb je met SLI?
De videokaarten die geschikt zijn voor SLI werken met drie verschillende modi, namelijk:
- Split Frame Rendering (SFR): Hierbij wordt het frame dat geladen moet worden geanalyseerd en de workload precies door twee gedeeld en verdeelt over de twee videokaarten. Met name dit laatste is belangrijk met SFR. Als de ene videokaart bijvoorbeeld verantwoordelijk is de bovenste helft van het scherm en de ander voor de onderste helft, kan de workload oneerlijk verdeeld zijn als bewegende elementen zich alleen op de onderste helft afspelen. Met SFR wordt vervolgens bepaald dat in dit geval de videokaart die verantwoordelijk is voor de bovenkant een groter percentage van het scherm te verwerken krijgt zodat het aantal werk uitbalanceerd.
- Alternate Frame Rendering (AFR): Bij AFR wordt de workload op een andere manier verdeeld. Als een beeld bijvoorbeeld 120 frames per seconde verwerkt, zal bij AFR de ene videokaart verantwoordelijk zijn voor het verwerken van alle even frames en de ander voor alle oneven frames.
- SLI Anti-aliasing: Anti-aliasing is het scherper maken van de afbeelding, waardoor de kwaliteit verbeterd. Bij de SLI Anti-aliasing methode wordt het anti-aliasing werk verdeeld over de twee videokaarten, waardoor de kwaliteit van het beeld verbeterd. Met deze methode kan bijvoorbeeld SLI 16x of zelfs 32x gebruikt worden in games.
Wat is een SLI bridge?
Naast meerdere videokaarten heb je een manier nodig om de videokaarten met elkaar te kunnen laten praten. Dit stukje hardware heet een SLI Bridge. Het is simpel gezegd een brug tussen de twee videokaarten waar informatie over uitgewisseld kan worden. Dit scheelt bandbreedte in de PCIe slots. Let op: Als je krachtige videokaarten in een SLI opstelling stopt, zul je ook een SLI Bridge met hoge bandbreedte nodig hebben.
SLI vs CrossFire?
Natuurlijk kan de concurrentie niet achterblijven. Daar waar Nvidia SLI heeft ontwikkeld, heeft concurrent AMD de technologie CrossFire ontwikkeld. Net als SLI stelt CrossFire je in staat om meerdere videokaarten tegelijk te gebruiken.
Hoe werkt SLI (of Crossfire)?
Hoewel het eenvoudig klinkt is het helaas niet zo simpel als het gewoonweg plaatsen van twee videokaarten op je moederbord. Er zijn namelijk een aantal eisen verbonden aan het laten werken van SLI of CrossFire.
- Beide videokaarten moeten dezelfde GPU hebben om met elkaar te kunnen praten. Zo werkt een GTX 2070 wel met een andere GTX 2070, maar een oude 8800GT naast een nieuwe GTX 2070 gaat niet werken. Het is wel mogelijk om verschillende merken te koppelen, zolang ze maar dezelfde GPU zijn. Een MSI 2070 gaat bijvoorbeeld wel samen met een ASUS 2070.
- De videokaarten moeten ook geschikt voor SLI zijn. Dit verschilt per model en is eenvoudig te vinden op de doos of via een simpele zoekopdracht op internet.
- Zowel je moederbord en voeding moeten geschikt voor SLI zijn. Je moederbord moet voldoende PCIe x16 slots hebben om twee of meer videokaarten kwijt te kunnen en je voeding moet voldoende PCIe connectors bieden om al de videokaarten van stroom te kunnen voorzien.
Is SLI/Crossfire het waard?
Een veel voorkomende aanname is dat een verdubbeling van het aantal videokaarten een verdubbeling in de grafische kracht is en dus een verdubbeling van het aantal fps is. Dit is echter niet waar. Het is waar dat de grafische kracht flink verhoogt wordt, maar het wordt niet verdubbeld. Dit ligt aan de schaalbaarheid en het feit dat de RAM geheugen van slechts één van de kaarten wordt aangesproken.
Daarnaast is het niet standaard dat games en applicaties SLI of CrossFire ondersteunen. Het kost namelijk een hoop extra programmeerwerk om deze ondersteuning erin te bouwen en veel game developers kiezen er dan ook voor om dit niet in hun game te bouwen. Raadpleeg altijd de website van GeForce of de game die je op het oog heeft SLI ondersteunt.
Kortom, is SLI/CrossFire het waard? Ja, het zorg voor een flinke boost in grafische kracht en je zult hogere framerates halen en een mooier beeld krijgen. Maar als jouw favoriete game het niet ondersteunt of je niet twee dezelfde videokaarten hebt liggen is SLI of CrossFire mogelijk geen upgrade voor jou. Wil je meer prestaties uit je videokaart? Dan kun je natuurlijk ook kijken naar het overclocken van jouw grafische kaart.